Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Οι πεφωτισμένοι δοτοί

Πολύ ενδιαφέρον είναι το πολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα: Ενας συνδυασμός δυνάμεων της πολιτικής, της αγοράς, των media (και άλλοι) επιχειρούν, με όπλο το χρέος που δημιούργησαν οι ίδιοι στο παρελθόν, να φορέσουν στον ελληνικό λαό έναν «κορσέ» που δεν του ταιριάζει: την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού. Με εμπροσθοφυλακή το ηττημένο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, βουλευτές του οποίου πρωτοστατούν στον πόλεμο φθοράς εναντίον του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κυρίως του δεύτερου), επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και γι' αυτό η μοίρα μας είναι να τεθούν εκποδών οι ηγέτες που αντλούν δύναμη από τη λαϊκή κυριαρχία για να έρθουν οι «πεφωτισμένοι δοτοί» να μας σώσουν. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στη χώρα. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αυτής της μορφής (πλην της οικουμενικής του κ. Ζολώτα), δυστυχώς, έχουν πάντα άλλους στόχους μακριά από τους ομολογημένους. Ο κυριότερος είναι να «ξαναραφτεί» το πολιτικό παιχνίδι στα μέτρα «ορισμένων», όπως συνέβη και στην περίοδο 1996-2004. Να αναθεωρηθεί η εξωτερική πολιτική. Να επιστρέψουμε στην ανάλγητη λιτότητα του παρελθόντος. Να γίνει ξανά το επιχειρηματικό παιχνίδι ένα σπορ για τους πολύ λίγους και εκλεκτούς του «κλειστού κλαμπ» εκείνης της εποχής. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η έκβαση αυτής της μάχης που έχει ως στόχο τους Καραμανλή-Παπανδρέου. Οποια κι αν είναι όμως η έκβαση της απόπειρας αυτής, πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα:

- Οι «κύκλοι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλέστηκε ο κ. Σημίτης, για να κινδυνολογήσει περί του ΔΝΤ, είναι ανύπαρκτοι. Ούτε ο Μπαρόζο ούτε ο Αλμούνια λένε κάτι τέτοιο. Ούτε ο πρόεδρος του ΔΝΤ, ο σοσιαλιστής Ντ. Στρος-Καν, το ισχυρίζεται. Ποιος του το είπε λοιπόν; Κάποιοι Ελληνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάλλον. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι δύσκολα. Είναι και πολύ. Οχι όμως και τόσο απελπιστικά ώστε να ζητείται η επιστροφή των φωστήρων της δημιουργικής λογιστικής. Ο Αλογοσκούφης πάντως έχει σχέδιο.

- Οι συνταγές που προτείνουν οι νοσταλγοί του παρελθόντος είτε περιέχουν προτάσεις που δεν εφάρμοσαν οι ίδιοι όταν κυβερνούσαν (έμφαση σε Παιδεία, τεχνολογία) είτε συνιστούν επιστροφή στην άγρια φορολογία και σε νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Πέραν όλων αυτών, υπάρχουν στις ντουλάπες ακόμη πολλοί «σκελετοί» που αφορούν τα Υμια και, όπως πληροφορούμαι, θα βγουν σε δημόσια θέα τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία της λεγόμενης «πατριωτικής» πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.

Αρα η απόπειρα επιστροφής δεν θα είναι αναίμακτη. Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, η λύση δεν θα προέλθει από ερμαφρόδιτες επιλογές. Στα αδιέξοδα, αν προκύψουν, τη λύση τη δίνει πάντα ο λαός. Πιθανόν την άνοιξη
Μάνόλης Κοτάκης (Ελεύθερος Τύπος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: