Ακούω μονίμως από του συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα, ότι υπάρχουν παντού σε κάθε υπηρεσία κενές οργανικές θέσεις και ότι το προσωπικό δεν φτάνει. Επίσης μαθαίνουμε καθημερινά ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες και να προσληφθούν νέεοι δημ. υπάλληλοι για να λειτουργήσει αυτό το τέρας που λέγεται δημόσιος τομέας.
Γνωρίζω όμως ότι η Ελλάδα έχει αναλογικά με άλλες χώρες πολύ περισσότερους δημ. υπαλλήλους. Αυτό πως γίνεται; Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται περιοσσότερους υπαλλήλους σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;
Αυτές οι διαπιστώσεις με οδηγούν στα εξής συμπεράσματα;
α. Αυτοί οι δημ. υπάλληλοι που ήδη υπάρχουν δεν δουλεύουν κανονικά
β. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων που έχουν οριστεί για κάθε υπηρεσία δεν είναι πραγματικές αλλά είναι παραπάνω από το απαραίτητο.
Πιστεύω πως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ο πρώτος. Το ωράριο των υπαλλήλων έχει καταστρατηγηθεί ή έχει παρεξηγηθεί. Για παράδειγμα ας πάρει κάποιος τα νοσοκομεία. Εκτός από τους εφημερεύοντες γιατρούς οι άλλοι (οι περισσότεροι τουλάχιστον, ανάλογα και με την ειδικότητα) πηγαίνουν στη δουλειά τους γύρω στις 9:00 το πρωί, ενώ το μεσημέρι φεύγουν πριν τις 2:00. Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να έχουν αν δεν κάνω λάθος ένα συγκεκριμένμο αριθμό διδακτικών ωρών την εβδομάδα, αλλά αυτό δεν είναι το ωράριό τους. Το ωράριό τους είναι μεγαλύτερο και πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο τους, όχι στις καφετέριες ή στο σπίτι τους.
Παλιότερα στη Λάρισα, κάποιος Νομάρχης είχε αποφασίσει να μετακινήσει τη Νομαρχία από το κέντρο της Λάρισας, αλλά δεν τα κατάφερε γιατί, όπως ακούστηκε έντονα, οι υπάλληλοι θα έχαναν την ευκολία πρόσβασης στην αγορά και τα καφέ της πόλης.
Αν πάλι έχει πάει κάποιος στο στρατό, αυτό που σου μένει είναι το μόνιμο άγχος του προσωπικού των μονάδων, ιδίως αυτών που βρίσκονται σε κεντρικές πόλεις, δηλαδή το πως θα γίνει να φύγουνε όσο το δυνατόν νωρίτερα, με ή χωρίς την άδεια του διοικητή...
Άρα δεν θέλουμε περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους αλλά περισσότερη δουλειά από τους ήδη υπάρχοντες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου