Η τακτική πάγια και συνηθισμένη.
1. Βρίσκουμε ένα γεγονός μεμπτό ή όχι. Προσπαθούμε να το δέσουμε στα γρήγορα με κάποια έγγραφα, video,audio
2. Το διαφημίζουμε ως μεγάλη αποκάλυψη πριν την εκπομπή ή κατά τη διάρκεια της εκπομπής, και ενημερώνουμε τον καταγγελλόμενο λίγο πριν ώστε να τον πιάσει πανικός και να κάνει ότι λάθος είναι δυνατό επικοινωνιακά. Εϊναι κάτι σαν την ψυχολογία του ελεγχόμενου από την εφορία που όσο καθαρός και να είναι σκέφεται ότι δεν μπορεί, κάτι θα έχει λάθος.
3.Αφήνουμε την εκπομπή να κυλήσει σχολιάζοντας την είδηση για αρκετή ώρα χωρίς όμως να έχουμε πασουσιάσει το ντοκομέντο, για λόγους δήθεν ακροαματικότητας. Η ώρα περνάει και στο μεταξύ συνεχώς φωνάζουμε για το πόσο μεγάλο σκάνδαλο είναι αυτό που αποκαλύπτουμε πριν ακόμη το αποκαλύψουμε. Ο στόχος πλέον έχει επιτευχθεί κατά 50%. Οι μισοί καλοποροαίρετοι έχουν κοιμηθεί λόγω ηλικίας ή κούρασης έχοντας την εντύπωση ότι το σκάνδαλο έγινε. Μένουν οι άλλοι μισοί.
4.Βάζουμε διαφημίσσεις και μετά, αφού πάλι εξηγήσουμε 2-3 φορές που είναι το σκάνδαλο (για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καθήσει κανένας να σκεφτεί πολύ την ώρα που παρουσιάζουμε το ντοκουμέντο-η αυτόνομη σκέψη είναι απαγορευμένη σ'αυτές τις εκπομπές) τότε εμφανίζουμε το ντοκουμέντο εν μέσω σχολιασμού, τονίζοντας τα σημεία που υπερθεματίζουν την άποψή μας, και περνώντας στα γρήγορα όλα τα άλλα. Ταυτόχρονα πετάμε και κάτι ατάκες έξυπνες του στυλ, ροζ DVD, γιατί κύριε τάδε; κ.τ.λ.
5. Ξανά διαφημίσεις για να κάνουμε ζάππινγκ, που ξέρεις λίγοι ακόμη θα μείνουν σε καμιά ταινία και δεν θα ξαναγυρίσουν, έχοντας μείνει με την εντύπωση ότι όλα έγιναν όπως τα λέμε εμείς
6.Στη συνέχεια αρχιζουμε έναν υποτιθέμενο σχολιασμό από καλεσμένους φίλους μας, οι οποίοι αν τολμήσουν να ψελίσουν κανένα σκεπτικισμό για την αποκάλυψη τους κόβουμε με καμιά έξυπνη ατάκα και ξαναβάζουμε το βίντεο με το ντοκουμέντο, αλλά πετσοκομμένο πλέον, μόνο τα σημαντικά (αυτά δηλαδή που δείχνουν πόσο δίκιο έχουμε).
7. Αν ο θιγόμενος έχει απαντήσει με επιστολή τον κατακεραυνώνουμε γιατί δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην εκπομπή μας. Λες και δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Όχι κύριε, πρέπει να βγεις στην τηλεόραση να απολογηθείς, να σου μειώνουμε την ένταση και να αυξάνουμε τη δική μας, ωστε ουσιαστικά να ακουστεί μόνο πως σε κατακρίνουμε. Δεν έχει σημασία τι λες εσύ, γιατί ξέρουμε εκ των πρωτέρων ότι εμείς είμαστε οι σωστοί, οι δίκαιοι, αυτοί που τα ξέρουμε όλα και τέλος πάντων οι μη κρινόμενοι. Γιατί ως γνωστόν το να κρίνεις ένα δημοσιογράφο είναι λογοκρισία. (συμβουλή: αν βρούμε τα σκούρα κάνουμε ερώτηση πάνω στην ερώτηση, πριν προλάβει να απαντήσει για να αποδιοργανωθεί και φυσικά να μην απαντήσει τελικά. Σημασία έχει να επιβεβαιωθεί η καταγγελία, όχι να βγει η αλήθεια)
8. Τέλος αφού κάνουμε έναν μεγάλο μονόλογο δημιουργούμε μια ένταση στους καλεσμένους φίλους μας/γλάστρες λέγοντας ότι τελειώνει η εκπομπή και δεν έχουν πολύ χρόνο να μιλήσουν, επομένως αγχωμένοι όλοι αυτοί αρχίζουν να μιλάνε ο ένας πάνω στον άλλο. Χαμογελάμε, λέμε καληνύχτα και υποσχόμαστε ακόμα ένα σκάνδαλο για την επόμενη φορά
Ο σκοπός μας έγινε πραγματικότητα.
Παρατήρηση: Σε περίπτωση που το σκάνδαλο δεν βγαίνει πρέπει να έχουμε φροντίσει εκ των προτέρων να έχουμε δικλειδες ασφαλείας. Για παράδειγμα ενώ καταγγέλουμε συνεχώς, κάθε τόσο πετάμε κι ένα "Εμείς δεν το υιοθετούμε αυτό. Έτσι λεν οι μαρτυρίες." ή "Εμείς δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό", έτσι ώστε στο τέλος εκεί που φαίνεται τελικά ότι δεν μας βγήκε το θέμα να μπορούμε να λέμε ότι εμείς δεν το υιοθετήσαμε, δεν το πιστέψαμε κ.ο.κ. Έτσι κι αλλιώς αν τηρήσαμε τις πιο πάνω συμβουλές, η ώρα θα είναι σχεδόν 2 το πρωί, και επομένως οι περισσότεροι θα έχουν κοιμηθεί και θα έχουν μείνει με την εντύπωση που εμείς θέλουμε. Τα νούμερα τα κάναμε.
Αυτή τη μέθοδο, ίσως να την έχετε παρατηρήσει σε πολλές εκπομές αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Φαίνεται πως πολλοί δημοσιογράφοι την έχουν ακολουθήσει σαν τυφλοσούρτη.
Μια από τις περιπτώσεις που ίσως να θυμάστε κάποιοι είναι η περιπτωση δημοσιογράφου που επι 12 ώρες περίπου πριν την εκπομπή του έλεγε πως θα αποκαλύψει στην εκπομπή του πως στη δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη, είχαν μηχάνημα για ανίχνευση εκρηκτικών, το οποίο για να ανιχνεύσει τα εκρηκτικά, ακτινοβολούλούσε λέει με ραδιενέργεια τον κόσμο. Έλεγε μάλιστα ότι και κάποιος καθηγητής του Δημόκριτου θα το επιβεβαίωνε. Τι τρομερό. Άρχισε η εκπομπή του και αφού είπε, είπε, τρομοκράτησε και ότιδήποτε άλλο και έκανε νούμερα, έβγαλε στο τέλος τον καθηγητή από τον Δημόκριτο να τα επιβεβαιώσει.
-"Οχι κύριε δημοσιογράφε", του είπε αυτός στο τηλέφωνο και πάγωσε ο δημοσιογράφος.
-"Δεν είναι έτσι όπως τα λέτε"
-"Και πως είναι;" είπε ειρωνικά ο δημοσιογράφος
-"Το μηχάνημα ρίχνει ένα ρεύμα καθαρού αέρα πάνω στον άνθρωπο και στη συνέχεια συλλέγει τη σκόνη από τον άνθρωπο αυτό. Έπειτα, την σκόνη αυτή την περνάει από έναν αναλυτή ωστε να ανιχνευτεί αν περιέχει ίχνη εκρηκτικού..."
Ο δημοσιογράφος προς στιγμή ένιωσε το έδαφος να φεύγει από τα πόδια του, αλλά δεν πάγωσε. Ως πολύ έμπειρος στην τηλεόραση, ρώτησε:
-"Και πως αναλύεται η σκόνη;", ελπίζοντας σε να πιάσει κάτι και να σωθεί
-"Με ακτινοβολία" απάντησε ο επιστήμονας
Εδώ είμαστε σκέφτηκε ο δημοσιογράφος και άρχισε τα γκαρίσματα:
-"Και είναι δυνατόν να αφήνετε ένα μηχάνημα που εκπέμπει ακτινοβολία μέσα στον κόσμο; Αυτό είναι επικίνδυνο. Εϊναι έγκλημα. Είναι και τί δεν είναι..."
-"Μα ξέρετε..." λέει ο επιστήμονας, έτσι είναι επικίνδυνοι και οι φούρνοι μικροκυμμάτων, ή τα ακτινογραφικά μηχανήματα. Δεν είναι έτσι, Υπάρχουν μέθοδοι και διαδικασίες ασφαλείας"
Τι κι αν τό'πε. Δεν ακουγόταν τίποτα πλέον. Η ένταση από το τηλέφωνο του επιστήμονα άρχισε να μειώνεται και ακουγόταν μόνο οι αλλαλαγμοί του δημοσιογράφου.
-"Θυμάστε πόσα ακτινογραφικά μηχανήματα έχουν χαλάσει... κ.τ.λ."
΄Το θέμα δεν επαληθεύτηκε, αλλά τη φασαρία την κάναμε, τα νούμερα τα κάναμε και όσοι δεν είδαν την εκπομπή το βράδυ και είδαν μόνο τα διαφημιστικά ή είδαν τη μισή, έμειναν σίγουρα με την εντύπωση που ήθελε ο δημοσιογράφος.
Ίσως πολλοί έχετε αντιληφθεί ποιος είναι ο δημοσιογράφος που μου έδωσε αφορμή να γράψω αυτά τα λόγια, αλλά δεν πρόκειται να τον αναφέρω γιατί δεν είναι αυτή η ουσία. Μόνο μια συμβουλή θα του δώσω ως ένας απλός σκεπτόμενος άνθρωπος. Το να ενημερώνεις τον καταγγελλόμενο κάποιες μέρες ή ώρες πριν για το αντικείμενο της καταγγελλίας είναι ορθό και επαγγελματικότατο. Οφείλεις όμως να σέβεσαι την άποψή του , όπως και να έχεις επίγνωση της σοβαρής πιθανότητας να μην έχεις δίκιο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου