Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Λοβέρδος ο μονιμως συνοφρυομένος...

Διαβάζω από την Καθημερινη, τις δηλώσεις Λοβέρδου για τους φαρμακοποιούς .
Λέει τα εξής σε κάποιο σημείο:
Ειδικώς για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγεται εδώ και μήνες, είχε καταλήξει σε δύο σημεία συμφωνίας (έκπτωση, συμπράξεις - εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών) καθώς και δύο σε σημεία διαφωνιών (μείωση πληθυσμιακού κριτηρίου και ελεύθερο ωράριο φαρμακοποιών). Όπως σας είχα ενημερώσει, απευθύνθηκα με τέσσερις επιστολές μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας τα σχόλιά της. Η απάντηση με το σχετικό σχολιασμό ήλθε χθες. Τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, που εξέφρασα ο ίδιος στην αίθουσα αυτή.

Καταλήγω, λοιπόν, στις εξής ρυθμίσεις, που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου με τον πιο ξεκάθαρο και σαφή τρόπο:

- Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.

- Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την...


Προσέξτε το άλμα. Υπάρχουν δύο διαφωνίες, πληθυσμιακό κριτήριο και ωράριο καθώς και δύο συμφωνίες, εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών και εκπτώσεις.
Ρωτάει λοιπόν την Ευρωπαική επιτροπή και καταλήγει στο εξής ακροβατικό και άπό πουθενά "προκύπτων" : "Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.", δηλαδή ανοίξτε θείτσες κι εσείς φαρμακεία..., μπορείτε.

Όλο το ζουμί είναι εδώ. Προσέξτε.
Το κράτος επιδιώκει δύο πράγματα: μείωση κόστους και ανάπτυξη.
Μείωση κόστους μπορεί να γίνει με την μείωση του κέρδους του φαρμακοποιού και την έκπτωση. Αυτό, οι φαρμακοποιοί το δέχονται. Ουδεν πρόβλημα.
Όλα τα άλλα δεν καταλαβαίνω πως οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ας τα δούμε ένα ένα.
-Αύξηση των εφημερέυόντων φαρμακείων. Αν δηλαδή εφημερεύουν 3000 φαρμακεία το Σ/Κ στην Αττική, θα πουλιούνται πιο φτηνά τα φάρμακα ή μήπως θα αυξηθεί η κατανάλωση; Αντίθετα, μ' αυτό τον τρόπο σίγουρα θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας. Και νομίζω πως σε τέτοιες περιόδους όλοι επιδιώκουμε την μείωση του κόστους αυτού.
-Εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών. Θα μειώσει σίγουρα την ανεργία στον κλάδο αλλά πάλι, δεν βλέπω πως θα μειώσει το κόστος.
-Αλλαγή του πληθυσμιακού κριτηρίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία ανα κάτοικο, τότε εύκολα καταλήγει στο ίδιο συμπέρσμα με το παραπάνω.
-Και έτσι καταλήγουμε σ' αυτό το εξαιρετικά ξεκάθαρο νομικό συμπέρασμα Λοβέρδου, "Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού". Πέσ'τε μου εσείς τώρα πως θα βοηθήσει αυτό. Μα φυσικά με την είσοδο στο επάγγελμα μη φαρμακοποιών και την μεταβίβαση του τζίρου των φαρμακείων και σε τρίτους. Εκεί είναι όλο το παιχνίδι. Τα τζιμάνια οι "τρο'ι'κανοί" θέλουν κομμάτι και μάλιστα μεγάλο, από κάθε πηγή πλούτου. Θα το πάρουν και από τους φαρμακοποιούς, όπως θα το πάρουν και από τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους χημικούς μηχανικούς και όλους όσους έχουν σαπίσει τον πισινό τους τόσα χρόνια για να έχουν μια αξιοπρεπή δουλεια χωρίς να εξαρτώνται σώνει και καλά από τα ρουσφέτια των πολιτικάντηδων.
Και ξερετε κάτι; Να πάρουν ένα κομάτι αυτού του πλούτου ως δικό μας μερίδιο ευθύνης. Αλλά να το πάρουν ανοιχτά όχι με προφάσεις και κόλπα πρώτον, και δεύτερον να το πάρουν χωρίς να μας καταστρέψουν. Δεν έχουν το δικαίωμα και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: