Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Όταν ο λαός εκβιάζεται απότην ηγεσία του

Το ειρωνικό είναι πως η συγκεκριμένη ηγεσία αυτοαποκαλείται "δημοκρατική" και μάλιστα προσπαθεί να μονοπωλήσει την έννοια.
Το Πασοκ βλέπει ότι έχει ήδη μεγάλη φθορά και μάλιστα, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα σε λίγες μέρες. Επομένως έχει δύο δρόμους. Ή να "διαφύγει", αποφεύγοντας το "πικρό ποτήρι" ή να ζητήσει επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής ωστε να μπορεί να πάρει τα νέα μέτρα χωρίς να χρειάζεται να δικαιλογηθεί σε κανέναν.
Κάνει επομένως μια κίνηση απελπισίας μεν αλλά και πολύ καλά στοχευμένη. Με δεδομένο το φόβο "της αυριανής μέρας" του Έλληνα, απειλεί με εκλογές. "Αν δεν μου δώσετε νέα λευκή επιταγή (λευκή γιατί δεν έχει μιλήσει για το ποια είναι τα νέα μέτρα) θα πάμε σε εκλογές..." και επομένως σε πλήρη αποτυχία του μνημονίου, επομένως χρεωκοπία. Τι επιδιώκει;  Μπορεί κανείς να πει πολλά:
  
   1. Μπλοφάρει. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα πει ότι π΄ρε το μήνυμα και ότι ο λαός δεν αποδοκίμασε την πολιτική του και θα συνεχίσει έτσι.
   2. Να φορτώσει την αποτυχία του στην αντιπολίτευση.
   3. Να φόβίσει τους οπαδούς του, οι οποίοι μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν οι κόποι ενός έτους σκληρότατης λιτότητας, δεν θα κάνουν πράξη την απειλή της αποχής από τις κάλπες.
Σημειώστε ότι το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές δεν αύξησε την δύναμή του σε σχέση με το 2004. Η ΝΔ αντίθετα έχασε περί τις 800.000 ψήφους. Σ' αυτές τις εκλογές, ενδέχεται να συσπειρωθεί η ΝΔ κάτα ένα βαθμό, επομένως να μειωθεί η διαφορά, αλλά και λόγω της αποχής οπαδών του ΠΑΣΟΚ , να μειωθεί κι άλλο αριθμητικά η δύναμή του και να εξανεμιστεί η τεράστια διαφορά που είχε νομιμοποιήσει τον Παπανδρέου. Αν όμως οι οπαδοί του υποκύψουν στον εκβιασμό, τότε η διαφορά δεν θα μειωθεί ή ακόμη ακόμη, μπορεί και να αυξήθεί, αν κανείς συνυπολογίσει ότι μπορεί να χάσει δύναμη και η ΝΔ εξαιτίας της Μπακογιάννη. (Δεν είναι τυχαίο ότι η Μπακογιάννη ξεκινά το κόμα της μετά τις εκλογές. Δεν θα ήθελε να φορτωθεί αριθμητικά μια αποτυχία της ΝΔ). Επομένως, παίζοντας ένα ακραίο παιχνίδι, ο ΓΑΠ, είναι δυνατό όχι μόνο να μην πάει σε εκλογές , αλλά ακόμη και να αυξήσει την δύναμή του. Δεν ξέρω ποια διαβολικά μυαλά είναι πίσω από τις κινήσεις του, αλλά ένα είναι βέβαιο. Δεν δίνει καμιά σημασία για το μέλον το δικό μας, παρά μόνο για τη δική του υστεροφημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: