Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Συνταγή για να λέμε

Απ' οσα έχουμε παραδεχθεί μέχρι σήμερα για την κατάντια του Ελληνικού κράτους φαίνεται να συμφωνούμε οι περισσότεροι ότι 5 είναι οι βασικές αιτίες:
1. Το υπερμεγέθες, γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό  Δημόσιο
2. Η Φοραδιαφυγή
3. Η Σπατάλη
4. Η Διαφθορά
5. Ανταγωνιστηκότητα

Για να τα δούμε ένα ένα σε σχέση με τα μέτρα
1 Δημόσιο. Το κράτος μειώνει τις αμοιβές των δημ υπαλλήλων. Όχι τον αριθμό. Δεν κάνει τίποτα για τη γραφειοκρατία. Δεν κάνει τίποτα για να αυξήσει την παραγωγικότητα.
2. Φοροδιαφυγή. Εκεί κάτι πάει να γίνει. Αν και με την προβολή και την ένταση που βλέπω, φοβάμαι ότι είναι μια προσπάθεια με ημερομηνία λήξης.
3. Σπατάλη. Εκτός από κάτι επικοινωνιακού τύπου επιθέσεις, δεν είδα τίποτα. Ειδικά σε κάτι τομείς που μπορω να έχω "καλή" γνώση, δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί μείωση της σπάτάλης. Υπάρχει μόνο μια μείωση των χρημάτων που δίνονται, έτσι ανεξέλεγκτα, χωρίς προσπάθεια αναγνωρισης των κενών του συστήματος. Απλά μειώνουμε τα χρήματα. Αν όμως δεν κλείσεις τις τρύπες, αυτές θα συνεχίσουν να αδειάζουν το περιεχόμενο με τον ίδιο ρυθμό.
4. Διαφθορά. Καθαρά επικοινωνιακού τύπου επιθέσεις σε διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, προσεκτικά επιλεγμένους και μάλιστα με κοματικά κριτήρια. Δηλαδή, αν είσαι δεξιός θα σε πιάσουμε. Αν είσαι δικός μας απλά σταμάτα να κλέβεις, κάνεις κακό στην πατρίδα...
5. Ανταγωνιστηκότητα. Τι είναι αυτό;


Συμπέρασμα. Τά μέτρα αυτά μου δίνουν την εντύπωση μιας ψεύτικης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας χωρίς στόχευση στα πραγματικά προβλήματα και τις παθογένειες του κράτους. Μια προσπάθειας που γίνεται μόνο και μόνο για να γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: