Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Όταν έχεις κάτι να πεις...

Ο Κ.Καραμανλής, λένε τα ΜΜΕ, είναι πιο επικοινωνιακός από τον Παπανδρέου, επομένως αυτός είναι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ, δεν επιθυμεί ή τουλάχιστον δεν επιδιώκει debate μεταξύ των αρχηγών.
Όμως αυτό δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο. Γινόταν από το '85 με τον Μητσοτάκη, έγινε με τον Εβερτ και τον Παπανδρέου, έγινε με τον Καραμανλή και τον Σημίτη, τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου.
Δηλαδή ο Καραμανλής είναι πιο επικοινωνιακός από ΄τον Σημίτη αλλά και από τον Παπανδρέου, όπως και οι προκάτοχοί του. Μα είναι λίγο παράξενο να γίνεται αυτό από σύμπτωση. Προφανώς υπάρχει κάτι άλλο από πίσω.
Είναι δεδομένο ότι κανένας αρχηγός κόματος δεν εκλέγεται αρχηγός μόνο και μόνο για τις γνώσεις του και τις ιδέες του. Εκλέγεται και επειδή μπορεί να τις επικοινωνεί. Είναι δηλαδή επικοινωνιακός. Επομένως, οι αρχηγοί των δύο αυτών κυρίως κομάτων, είναι ακρως επικοινωνιακοί άνθρωποι μια και μπορούν να "επικοινωνήσουν" τις ιδέες τους σε τόσους πολούς εκλέκτορες. Στο Πασοκ, ακόμη περισσότερο μια και οι εκλέκτορες είναι πολύ περισσότεροι.
Έχοντας αυτό κατά νου είναι πολύ απλό να συμπεράνουμε, ότι ο Παπανδρέου δεν υπολείπεται του Καραμανλή σε δυνατότητα επικοινωνίας. Επομένως ποιος είναι αυτός ο παράγοντας που ξεχνάμε;
Μα φυσικα είναι η και το τι επικοινωνείς. Αν αυτό που επικοινωνείς είναι ειλικρινές και κατά πόσο το πιστεύεις και εσύ ο ίδιος. Και είναι εύκολο να υπερασπίζεσαι το πρόγραμμα και τις ιδέες σου με μονολόγους και άμεση στήριξη από τους φίλους σου δημοσιογράφους. Εϊναι όμως πολύ δύσκολο να αντιοαρατεθείς γι' αυτό με κάποιον που πιστεύει πραγματικά σ' αυτά που λέει.
Πως μπορεί να πέισει ένας άνθρωπος ο οποίος μιλάει για συμμετοχική δημοκρατία (λες και νοείται δημοκρατία χωρίς συμμετοχή) παίρνει το δακτυλίδι της αρχηγίας από τον προηγούμενο, σαν κληρονομιά, και μετά αναζητά την νομιμοποίηση αυτής της αρχηγίας με εκλογές που έδχουν μόνο αυτό ως υποψήφιο, δεν πείθει για την ανιδιοτέλειά της.
Δυστυχώς ένας άνθρωπος που βασίζει την εκλογή του στην κυβέρνηση σε μη ανιδιοτελείς σκοπούς και μόνο, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του σωστά, μια και δεν θα το πιστεύει ειλικρινά.
ΕΚεί είναι η διαφορά των δύο. Η ειλικρίνεια.
Ας πάψουν επομένως οι μισθοφοροι της ενημέρωσης να δίνουν άλλοθι στην αποτυχία του Παπανδρέου στα debate, υποστηρίζοντας ότι φταίει μόνο το γεγονός ότι ο Καραμανλής είναι πιο επικοινωνιακός. Ας μας πούνε και γιατί είναι έτσι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: