Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

στη σιλωάμ των βυθών...

ΑΠό τον Στάθη στην Ελευθεροτυπία:



Ναυτίλος

στη σιλωάμ των βυθών...
Αρχίσανε οι κωλοτούμπες (έχουν αρχίσει από καιρό) σε πολλά εκ των ΜΜΕ -χθες η ΝΕΤ κάλυπτε την προσέλευση Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ με έναν ιερό θαυμασμό -«βλέπουμε τώρα τον κ. Παπανδρέου να περνάει» (!)- και μια συγκρατημένη λατρεία,

χωρίς υπερβολικές εκδηλώσεις λαϊκισμού, αλλά με αυτόν τον καθώς πρέπει καθεστωτισμό που επιβάλλει

το πρωτόκολλο: εισερχόμενα-εξερχόμενα...
Ολοι -ή σχεδόν όλοι, οι πολιτικοί μας (αλλά ουδείς καλύτερα απ' τον Κωστάκη και τον Γιωργάκη) έχουν την ικανότητα άλλα να τους ρωτάνε, για άλλα αντ' άλλων να απαντάνε.

Αυτήν τη φορά, στη ΔΕΘ, ο κ. Γ. Παπανδρέου υπερέβη εαυτόν και ανεδείχθη ως ο καταλληλότερος και γι' αυτό το εθνικό μας σπορ - την πτωχοπροδρομική μας κώφωση!

Για την Ολυμπιακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Εχουμε τις θέσεις μας, βεβαίως υπάρχουν νέα δεδομένα». Συγκλονιστικό.

Για τον ΟΤΕ απεφάνθη ότι ίσως πάμε σε «διαπραγματεύσεις με την Ντόυτσε Τέλεκομ»- χωρίς να δώσουμε ομήρους στη Βέρμαχτ;

Για την τουρκική επιθετικότητα υπήρξε κάθετος: η γείτων χώρα, δήλωσε, θα «πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» - να χορεύουμε ζεϊμπέκικο για όποιον θέλουμε, όποτε θέλουμε.

Οταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τι αυξήσεις («πάνω απ' τον πληθωρισμό» που λέει, χωρίς να κουράζεται να το επαναλαμβάνει) προτίθεται να δώσει; 1, 2, 3, 4%; απάντησε ότι αυτός και ο Κωστάκης εκφράζουν γι' αυτά τα θέματα δύο διαφορετικές αντιλήψεις! Σωστόν! Αλλο, ψυγείο, άλλο καταψύκτης...

Οταν μία συνάδελφος δημοσιογράφος επέμεινε ότι αυξήσεις «πάνω απ' τον πληθωρισμό» σημαίνουν 30 λεπτά την ημέρα για έναν μισθό χιλίων ευρώ, ο αντίπαλος του Κωστάκη απάντησε πόσο πολύ αντίπαλος του Κωστάκη είναι!

....................................

Το μόνον θέμα στο οποίον ο Γιωργάκης ήταν σαφής και ακλόνητος, ήταν το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Επ' αυτού επέμεινε ότι η συμφωνία τυγχάνει «λεόντειος» (υπέρ της Ρωσίας) κι ότι δεν δίδεται η δέουσα προσοχή στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα στην περιοχή, εφ' όσον εκεί υπό τας συνθήκας αυτής της Συνθήκης δεν δύνανται να φύονται Αμερικανοί.

Ειλικρινής, πειστικός και συγκινητικός υπήρξε ο κ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε για το πρόβλημα (αν είναι πρόβλημα!) της αλληλοδιαδοχής δύο οικογενειών, των Παπανδρέου και των Καραμανλήδων, στη διακυβέρνηση της χώρας. Υποστήριξε τους Παπανδρέου! (Τινάζοντας στον αέρα ορισμένα προγνωστικά στο «Στοίχημα» ότι θα υποστήριζε τους Καραμανλήδες).

Το ίδιο συγκινητικός ήταν ο Γιωργάκης και με τους αγρότες. Θυμήθηκε τα δακρυγόνα και το ξύλο που τους έριξε ο Κωστάκης, αλλά όχι τα λάστιχα των τρακτέρ που τους ξεφούσκωσε ο ίδιος! Θεϊκός!

Και για το περιβάλλον! Ευρωπαίος! Είναι σε επαφή με μεγάλους αρχιτέκτονες του εξωτερικού -τους «καλύτερους διεθνώς», κάτι σαν Ρεχάγκελ δηλαδή, για να μας συμβουλεύσουν περί τα πολεοδομικής φύσεως έργα επί την Αθήνα, επί την Θεσσαλονίκη κι επί την Ηλεία (σ.σ. επί+αιτιατική = Θεός φυλάξοι την αιτιατική).

*****

Ομως πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο κ. Γεώργιος ο Β' Παπανδρέου ο Γ' δέχθηκε πολλές ερωτήσεις ευκολότερες από δύσκολες, του στυλ:

«Διαλέγετε να μας γίνετε ευχάριστος ή δυσάρεστος;» Κολοσσιαία δημοσιογραφία!

Αλλά όμως, ακόμα και σε αυτές τις κορυφαίες ερωτήσεις ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε προσεκτικός (λοξοκοίταγε τις σημειώσεις του -«σκονάκια» κατά τους κακεντρεχείς) κι άκουγε προσεκτικά τους εκατέρωθεν διόσκουρους υποβολείς του -το ίδιο και το μικρόφωνο, όταν πρόδιδε το καταραμένο ψιθύρους, όπως «σε αυτό απάντησες»- πλην όμως

βράχος ο Γιωργάκης (κι ύστερα απ' αυτό που έκανε στον κ. Σημίτη, Γιώργαρος) κατάφερνε να διαφεύγει και από τις ίδιες του τις υπεκφυγές.

Οχι όμως σε όλα! Σε ένα υπήρξε Μέγας (με την καλή έννοια του Ηρώδη του Αττικού). Προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτόν του και το κόμμα του -τον μεγαλύτερο εκτροφέα παπαγάλων από γενέσεως πτηνοτροφίας, ως πρόμαχο της ελεύθερης ενημέρωσης και των μαχόμενων δημοσιογράφων!

Αλληλούια...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 14.ΙΧ.2009 stathis@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: