Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ανθούσα, 2002. Μέ υπογραφή Παπανδρέου (πράσινη ανάπτυξη κλπ): «εσφαλμένη θέση της διοίκησης» να θεωρείται η περιοχή «ως αναδασωτέα και δημόσια»

Από wolf - jimmy278.blogspot.com
Ανθούσα, 2002. Μέ υπογραφή Παπανδρέου (πράσινη ανάπτυξη κλπ): «εσφαλμένη θέση της διοίκησης» να θεωρείται η περιοχή «ως αναδασωτέα και δημόσια»
(ΣΣ Η Ελευθεροτυπία είναι φυσικά φιλο ΠΑΣΟΚική εφημερίδα. Προσπαθεί να μάς πείσει ότι η όλη ιστορία τής Ανθούσας έχει προιστορία πολλών ετών και ότι ο κ. Παπανδρέου απλά έβαλε την υπογραφή του στην τελευταία πράξη τού δράματος και ενώ δέν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Φυσικά κάτι ανάλογο συνέβη και με το Βατοπέδι. Ομως στό Βατοπέδι δέν υπήρχε κανένα έλεος. Τώρα όμως δέν φταίει ο κ. Παπανδρέου αλλά η κακούργα η κοινωνία. Τελικά φταίει ή δέν φταίει όποιος με την υπογραφή του νομιμοποιεί μιά παράνομη κατάσταση? Εστω καί άν το έγκλημα δέν έγινε ολόκληρο επί τών ημερών του. Αυτό δέν ήταν και το Βατοπέδι? Μιλάμε γιά ξεφτίλα. Θά έπρεπε να ντρέπονται.)
......τον Αύγουστο του 1997 η Περιφέρεια Αττικής εξαιρεί από την αναδάσωση ακόμη μία περιοχή στην Ανθούσα έκτασης 15,6 στρεμμάτων, με το σκεπτικό ότι μέσα της υπήρχαν ήδη 51 κτίσματα «πρώτης και κύριας κατοικίας».

Προς το τέλος του έτους, γίνεται προσπάθεια ακύρωσης αυτής της απόφασης, οι υπηρεσίες συντάσσουν σχέδιο απόφασης, αλλά ο τότε υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας αρνείται να την υπογράψει σημειώνοντας ότι «απερρίφθη σιωπηρά για να τεθεί στο αρχείο».

Αφάνταστη περιπλοκή

Φτάνουμε λοιπόν έτσι στο 2002 και τον νόμο 3044. Στην αιτιολογική έκθεση που συνυπογράφουν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Γεωργίας Γ. Δρυς αναφέρεται ότι στην Ανθούσα ο οικισμός έχει πλέον πληθυσμό 5.000 κατοίκων και 1.700 οικήματα (η επίσημη στατιστική του 2001 πάντως μιλά για 3.024 κατοίκους), ότι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων είναι νόμιμοι κύριοι αυτών και ότι είναι «εσφαλμένη θέση της διοίκησης» να θεωρείται η οικιστική περιοχή «ως αναδασωτέα και δημόσια». Μιλά για ξεσπίτωμα πολιτών εάν εφαρμοστεί η αναδάσωση, πράξη που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και καταλήγει: «Το όλο ζήτημα έχει περιπλακεί σε αφάνταστο βαθμό ώστε να καθίσταται αδύνατη η επιτυχής αντιμετώπισή του με τη συνήθη διαδικασία και είναι εκ των πραγμάτων αναγκαία η επέμβαση της νομοθετικής λειτουργίας».

Η διάταξη μπαίνει στον νόμο 3044 τον οποίο συνυπογράφει και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου (όπως επίσης οι Ε. Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Φ. Πετσάλνικος, Γ. Ανωμερίτης, Α. Τσοχατζόπουλος), είτε λόγω κύκλου κυβερνητικής δράσης είτε διότι υπήρχε διάταξη σε άλλο άρθρο για τη σύσταση «Ενωσης για την Αντισεισμική Προστασία των κρατών-μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου». Με τον ίδιο νόμο ρυθμίζονται και σειρά άλλων θεμάτων, όπως η λειτουργία 25 φορέων διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές (άλλη πονεμένη ιστορία), νομοθεσία για το Κτηματολόγιο (ομοίως), πολεοδομικές ρυθμίσεις για το πρώην γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, τακτοποίηση εκτάσεων στη Σταμάτα κ.ο.κ.*

Ολο το άρθρο τής εφημερίδας στόhttp://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=85405

Δεν υπάρχουν σχόλια: