Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009

Ευροεκλογές 2009-πρώτα συμπεράσματα

Η ΝΙΚΗ
- Το Πασοκ κέρδισε. Ευτυχώς και αναμενόμενο. Έπρεπε να κερδίσει, η ΝΔ χρειαζόταν και επίσημα να ακούσει ένα καμπανάκι...
Η ΔΙΑΦΟΡΑ
- Η διαφορά μικρότερη από την αναμενόμενη.
Η ΑΠΟΧΗ
- Η αποχή τεράστια. Δεν νομίζω όμως ότι το πολιτικό μήνυμα της αποχής είναι ανάλογο του μεγέθους της . Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ως σημαντική μια τέτοια αποχή, σε επίπεδο εθνικών εκλογών και χωρίς να είναι τριήμερο... Περισσότερο σημαντικός για μένα είναι ο αριθμός των λευκών, δηλαδή αυτών που έμειναν για να ψηφίσουν και επέλεξαν τον κανένα. Εγώ είμαι από αυτούς που έφυγαν, δεν ψήφισαν, όχι για πολιτικούς λόγους αλλά καθαρά για λόγους ξεκούρασης.
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
- Πολλά και διάφορα. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω μερικά
Ο κόσμος συνεχίζει να εμπιστεύται τον Καραμανληή ή μάλλον, δεν εμπιστεύεται τον Παπανδρέου ακόμη. Επομένως και οι δύο έχουν πρόβλημα. Κυρίως όμως ο δεύτερος γιατί ο πρώτος έχει και τη φθορά της εξουσίας.
Ο δικοματισμός παρά τις αντίθετες προβλέψεις καλά κρατεί. Κι αυτό δεν είναι κακό μαντάτο μόνο για τον κόσμο αλλά και για τα μικρά κόματα, γιατί εξοκολουθούν να είναι μικρά, με μικρή εμβέλεια, και μικρές ιδέες.
Το ΚΚΕ άρχίζει να εξαργυρώνει αυτήν την ποιότητα των ιδεών του. Πιστεύει σε κάποια πράγματα όχι ευκαιριακά και αποδεικνύει αυτή την σταθερότητα κάθε μέρα. Αυτό αρέσει στον Έλληνα και το επιβραβεύει.
Ο ΛΑΟΣ, λίγο με μια σταθερή έκφραση ανάλογη του ΚΚΕ, λίγο με ιδέες κοντινές προς τη ΝΔ, και κυρίως εισπράτοντας δυσαρεστημένους δεξιούς, βγαίνει κερδισμένος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν φυσικό, είχε τεντώσει πολύ το σχοινί. Πίστεψε ότι ο αγανακτισμένος από τον ΓΑΠ πασοκτζής είχε ενστερνιστεί τις ιδέες του και τον πίεσε μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε άλλο, επομένως τον έχασε.
Οι οικολόγοι, μια φούσκα του ΣΚΑΙ, που θα ξεφουσκώσει κι άλλο. Αλοίμονο σε όποιον πιστεύει ότι εκφράζει αποκλειστικά την οικολογική συνειδηση.Είναι ακραίο για να μην πω φασιστικό.
Οι δημοσιογράφοι, απέδειξαν πάλι πόσο δίκιο είχε η διαφήμιση της ΝΔ για τα παπαγαλάκια. Ενώ τα exit polls, δώσανε ένα περιθώριο στατιστικού λάθους, ικανό για να τους ξελασπώσει σε κάθε ενδεχόμενο (επιστήμη των μαθηματικών είναι, μήν το ξεχνάμε), οι δημοσιογράφοι έπιασαν κατ' ευθείαν τη διαφορά που τους άρεσε, την πιο μεγάλη. Κι όταν είδαν ότι διαψεύδονται, άρχισαν να τα ρίχνουν στους γκαλοπατζήδες.
Τέλος αυτό που έχει σημασία, είναι ότι απόψε τον τόνο της λήξης τον έδωσε ο Καραμανλής, κι όχι ο ΓΑΠ, όπως ίσως όλοι περιμέναμε.Όλοι περιμέναμε τον Καρανλή να κάνει δήλώσεις. Οι άλλοι ξέραμε περίπου τι θα πουν. Την παράσταση την έκλεψε ο πρωθυπουργός κι αυτό γιατί είναι ξεκάθαρο πλέον πως ότι θα συμβεί από εδω και περα στον τόπο, και στην ΝΔ εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν και το κόμα του. Ο κόσμος για μια ακόμη φορά με ή χωρίς την σοφία που τον διακρίνει, του έδωσε την εντολή να κάνει κάτι.
Τρίτη και φαρμακερή;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπάσ' τα και ξαναρίξ' τα διότι ψεύδεσαι..ευθύς εξ αρχής.

john anast είπε...

Για κάν' τα μας πιο λιανά Ανώνυμε, μήπως και δούμε που ψεύδομαι..