Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Οι κλέφτες βενζινοπώλες και ο Ευαγγελάτος


Τελικά στην εκπομπή του Ευαγγελάτου "Αποδείξεις", ποιος καταλάβατε ότι έχει κάνει απάτη;

Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι ο Ευαγγελάτος έκανε σίγουρα απάτη, ή για να το θέσω λίγο πιο κομψά, παραπλάνηση.

Έχουμε και λέμε. Ο νόμος λέει ότι τα υγρά μετριούνται με τη μάζα, κατ' εξείρεση όμως για ευκολία μπορεί να μετρηθεί στο εμπόριο κατ' ογκο. Ο Ευαγγελάτος με τον συμπαθέστατο καθηγητή κάνουν μέτρηση με τη μάζα και τη μετατρέπουν σε όγκο με βάση την πυκνότητα.

Το λογικό είναι ότι θα υπάρχει διαφορά και θα έχει να κάνει σίγουρα με τη θερμοκρασία μέτρησης, την πυκνότητα του καυσίμου και την ακρίβεια της συσκευής μέτρησης της αντλίας.

Ας πούμε ότι το πρώτο και το τρίτο είναι σταθερά. Αυτό που είδαμε χθες στην εκπομπή είναι ότι κάθε μέτρηση είχε και διαφορετιοκή πυκνότητα, άρα είναι δεδομένο ότι αν μετρήσεις τη μάζα και τη μετατρέψεις σε όγκο θα βρεις διαφορετικό αποτέλεσμα σε κάθε δείγμα. Επομένως μπορούμε να υποθέσουμε ή ότι η ο βενζινοπώλης αλλοιώνει τη σύσταση των καυσίμων (άρα τότε κλέβει) ή ότι οι εταιρείες προμηθευτές των βενζινοπωλών δίνουν διαφορεική κάθε φορά σύσταση (το πιο πιθανό) άρα οι βενζινοπώλες δεν κλέβουν, ή τουλάχιστον όχι εν γνώσει τους.

Αν ο Ευαγγελάτος ήθελε να δείξει ότι οι βενζινοπώλες κλέβουν ή όχι θα έπρεπε να μετρήσει τον όγκο και όχι τη μάζα, για να δει αν συμπίπτει με τον όγκο που λέει η αντλία. Φυσικά όταν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους στην εκπομπή βενζινοπώλες προσπάθησαν να το το εξήγήσουν ή ηταν φωνακλάδες ή έπρεπε να πάμε σε διαφημιστικό break (κλασικό κόλπο)

Ο συμπαθέστατος καθηγητής, έκανε απλά τη δουλειά του, προσπαθώντας να πείσει ότι η δική του μέθοδος είναι η πιο ακριβής, και όντως είναι, αλλά δεν αποδεικνύει ότι οι βενζινοπώλες κλέβουν. Πολύ θα ήθελα να δω μια μέτρηση όγκου και όχι μια μέτρηση μάζας, έτσι για να δούμε τι θα έδειχνε, αλλά δεν....

2 σχόλια:

Dimitra Andritsiou είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ συντοπίτη! Έχω απάντηση-σχόλιο στο ιστολόγιο 'STOP στην ηλεκτρομαγνητική μόλυνση', αν και γενικά προτιμώ να μην σχολιάζω εκεί.

Όσο για αυτά που αναφέρεις εδώ, γενικά έχω την εντύπωση ότι ο Ευαγγελάτος παραποιεί πολλές φορές την αλήθεια. Γι'αυτό το λόγο έχω πάψει να βλέπω τις εκπομπές του...

john anast είπε...

Και πολύ καλά κάνεις και δεν τον βλέπεις, αλλά εγώ έχω μια μαζοχιστική τάση να τον παρακολουθώ κάποιες φορές ώστε να εκνευρίζομαι και να μου προσθέτει επιχειρήματα εναντίον του.
Αλήθεια πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιο σου για την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση