Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Δημοκρατικές διαδικασίες

Συνέβη σε ένα σχολείο, εδώ κοντά. Το αντικείμενο του προβλήματος ήταν το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό. Απ' ότι φαίνεται το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών είχε αποστείλει ένα έγγραφο στο σύλλογο καθηγητών του σχολείου και ζητούσε να το υπογράψουν όσοι επιθυμούσαν υπέρ του δημοψηφίσματος. Κάποια καθηγήτρια, και απ' ότι φαίνεται ήταν η μόνη, δεν υπέκυψε στην ψυχολογική πίεση και δεν το υπέγραψε. Το έγγραφο στάληθκε την Πέμπτη και έπρεπε Δευτερα πρωί να αποσταλεί πίσω. Κάποια άλλη καθηγήτρια όμως είδε ότι η εν λόγω "μη δημοκρατική" κυρία δεν είχε υπογράψει και αποφάσισε να κάνει κάτι.
Περίμενε λοιπόν την κατάλληλη στιγμή και μόλις είδε στο διάλειμμα ότι σχεδόν όλοι οι καθηγητές ήταν μαζεμένοι στο ίδιο μέρος, φώναξε δυνατά το όνομα της "μη δηοκρατικής" καθηγήτριας και της έκανε έντονη παρατήρηση γιατί δεν είχε υπογράψει ακόμη. Η "μη δημοκρατική" κυρία που τις προηγούμενες μέρες είχε αποφύγει διακριτικά την επαφή της με το έγγραφο, αναγκάστηκε να ομολογήσει δημόσια ότι δεν σκόπευε να το υπογράψει. Ακολούθησε μια δημόσια καταγγελία της "μη δημοκρατικής" κυρίας, κοινώς κράξιμο.
"Αυτό δεν είναι καθόλου δημοκρατικό που κάνεις" της ειπανε.
Ακολούθησε ένας μικρός διασυρμός της κυρίας αυτής στα πηγαδάκια των καθηγητών...
Πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός, που μου εκμυστηρεύτηκε αυτή η "μη δημοκρατική" κυρία.
Μετά από αυτό, εύκολα θα καταλάβει κανείς πως οι καθηγητές ψήφισαν κατά 99.9% ( η κυρία άντεξε, δεν το υπέγραψε) υπέρ του δημοψηφίσματος.
Αλήθεια έχει ο καθένας δικαίωμα να βγαζει σε κοινή θέα τέτοιου είδους έγγραφα, να διαβάζει ποιοι τα υπογράψανε και να εγκαλεί δημόσια όσους δεν το κάνανε;
Πολύ δημοκρατικό.
Σε λίγο θα γυρίσουμε σε εποχές που θα κρύβουμε την εφημερίδα κάτω από τη μασχάλη μας, για να μη δουνε τι διαβάζουμε. Μόνο που αντί να το κάνουν οι αντιπολετεύομενοι όπως τότε, τώρα θα το κάνουν οι συμπολιτευόμενοι....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ,τα εύκολα συμπεράσματα δεν είναι πάντα και τα ορθότερα,ούτε προσφέρονται για γενικεύσεις.Όσο για δημοκρατία υπάρχει πλεόνασμα για πούλημα,ζήτηση δεν υπάρχει..

john anast είπε...

Τα εύκολα συμπεράσματα, αγαπητέ, είναι τόσο ορθά, όσο η δημοκρατικότητα των αυτοαποκαλλούμενων προοδευτικών. ΑΥτών που μονοπωλούν την την προοδευτικότητα βασιζόμενοι στην πολιτική τους καταγωγή και όχι στον πραγματικό τρόπο σκέψης τους.
ΕΥχαριστώ